Joy 's Interieurontwerpblog

« Back to Home

Interieur en design: tegels voor in de keuken

Gepost op

Tegels in de keuken, de juiste keuze!

Tegels in de keuken zijn de meest voor de hand liggende keuze als toplaag voor de vloer. Tegels zijn hard, waterbestendig en gemakkelijk te onderhouden. Er zijn drie soorten tegels voor de keuken: porselein, keramiek en natuursteen.Parket en laminaat zijn minder aan te raden omwille van de relatieve vochtigheid in de keuken en de kans op onuitwisbare spatten. 


Keramische en porseleinen tegels voor de keuken

Keramische en porseleinen tegels zijn vergelijkbaar. Beide zijn gemaakt van een kleimengsel dat bij hoge temperaturen wordt gevormd tot harde, duurzame tegels. De tegels kunnen geglazuurd of ongeglazuurd worden gebruikt. Naast hun gemeenschappelijke kenmerken hebben porseleinen en keramische keukentegels ook enkele belangrijke verschillen. Bij porselein is er zand toegevoegd aan het kleimengsel. Ze worden geproduceerd tegen een hogere temperatuur en met meer druk op de tegel. Daardoor zijn ze harder en minder poreus dan keramische tegels. Porseleinen tegels voor de keuken zijn een goede keuze omdat het een ruimte is met veel passage is, waar bovendien ook nog gekookt wordt. Geglazuurde porseleinen tegels hebben een glasachtige coating waarin de kleur verwerkt is. Normale keramische vloertegels zijn zachter dan de porseleinen tegenhangers. Deze tegels zijn bijna altijd geglazuurd zodanig dat er een hardere slijtlaag kan gecreĆ«erd worden in alle kleuren en patronen. Doordat de tegels zachter zijn, zijn ze ook gemakkelijker te snijden en te installeren. Een ervaren doe-het-zelver kan er zelfs mee aan de slag. Hoewel keramisch tegels poreuzer zijn dan porselein, zorgt het geglazuurde oppervlak ervoor dat de toplaag ondoordringbaar is, dus waterdicht en bestand tegen keukenafval en mogelijke spatten. Bij ongeglazuurd porselein is de kleur toegevoegd aan het kleimengsel, zodat de kleur en het patroon door de volledige tegel gedragen worden. Eventuele slijtage of krassen zijn niet zichtbaar op ongeglazuurd porselein. 


Natuurstenen tegels voor in de keuken

Stenen vloertegels zijn gemaakt van natuursteen, waaronder leisteen, graniet, kalksteen, travertijn en marmer. De meeste stenen tegels zijn poreus en moeten elke twee tot drie jaar met een kwaliteitsvol product behandeld worden om ze waterdicht te houden. Natuursteen kan gewoon verzaagd worden of eventueel ook gepolijst. Gepolijste tegels kunnen glad zijn. Je moet als bewoner afwegen of dit nadeel opweegt tegen de natuurlijke schoonheid die deze tegels uitstralen. Ongepolijste stenen tegels zorgen voor meer grip maar hebben een minder levendige uitstraling.


Mogelijke nadelen van tegels in de keuken

Doordat tegels hard zijn zullen vallende glazen of schotels zelden "overleven". Tegels weerkaatsen geluid zodat ze minder geschikt zijn voor een luidruchtige omgeving. Maar voor de meeste mensen wegen deze nadelen niet op tegen de duurzaamheid, de onderhoudsvriendelijkheid en de schoonheid van tegels in de keuken.


Delen